Okruženje

Zagreb

Glavni grad Hrvatske Zagreb moderan je i dinamičan grad nastao iz srednjovjekovne jezgre koja broji skoro tisuću godina. Danas je gospodarsko i političko središte zemlje, uz mnoštvo sadržaja za slobodno vrijeme, od sportskih događaja preko koncerata pa do odličnih prilika za shopping.

Pun života, a opet dovoljno miran za ugodan boravak, Zagreb nudi svojim posjetiteljima brojne zanimljive lokacije: muzeje, galerije, kazališta, brojne kafiće i restorane, gradske parkove među kojima se ističe Maksimir u sklopu kojeg je i zoološki vrt.

Neke od njegovih najpoznatijih znamenitosti koje svakako valja posjetiti su stari Gornji grad u sklopu kojeg se nalaze crkva Sv. Marka, kula Lotrščak i katedrala, a ispod njega se smjestio Trg bana Jelačića, idealno polazište za otkrivanje ostalih dijelova Zagreba.

www.zagreb-touristinfo.hr

Opatija

Opatija, stara dama Kvarnera i prvak turizma na Jadranu, mjesto je koje svake godine privlači brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Aristokratski duh osjeća se na svakom koraku, a brojne raskošne vile s prekrasnim vrtovima izmjenjuju se s modernim hotelima i skladnim kućama niz poznato opatijsko šetalište lungomare. Uz more su se smjestili i brojni restorani i kafići što dodatno uljepšavaju ovaj ionako posebno lijep gradić.

Turistička povijest Opatije započinje davne 1844. godine kada je jedan trgovac iz Rijeke kupio skromnu kuću koju je preuredio u raskošni ljetnikovac i nazvao ga Villa Angiolina po svojoj pokojnoj supruzi. Villu su zbog njene ljepote i gostoljubivosti domaćina počeli posjećivati brojni Riječani i stranci koji su ubrzo proširili glas o prekrasnoj lokalnoj vegetaciji i klimi. Među gostima Ville Angiolina bile su tako brojne vladajuće osobe i poznati ljudi tog doba iz cijele Austrougarske monarhije, a danas je u njoj smješten Muzej hrvatskog turizma.

www.opatija-tourism.hr

Plitvička jezera

Plitvička jezera najpoznatija su prirodna ljepota Hrvatske i njen najstariji i najveći nacionalni park. Smještena na izvoru rijeke Korane i uronjena u gustu zelenu planinsku šumu, ova niska sastavljena od 16 modrozelenih jezera, kaskada, slapova i potočića povezana brojnim drvenim mostićima i šumskim stazama zasluženo je unesena na popis UNESCO-a.

www.tzplitvice.hr

Nacionalni park Risnjak

Smješten u samom Gorskom Kotaru, ovaj park sačinjava planinski masiv Risnjak što sa svojih 1500m nadmorske visine dominira zelenilom Gorskog Kotara, s panoramskim pogledom na Kvarnerski zaljev, Istru, Julijske Alpe i Sloveniju.

Park je prepun atrakcija pa je pravi raj za sve ljubitelje prirode i njenih ljepota. Raznolikost biljnog i životinjskog svijeta čini ga posebno privlačnim, a samo ime dobio je po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Zbog brojnih planinarskih staza Risnjak je idealno odredište za sve željne šetnje planinskim krajolikom.

www.np-risnjak.hr

Rijeka Kupa

Jedna od najljepših rijeka Gorskog Kotara izvire u Nacionalnom parku Risnjak nedaleko mjesta Razloge i njene kristalno čiste vode pružaju odličnu mogućnost osvježenja u vrućim ljetnim danima. Izvor Kupe pravi je spomenik prirode, malo jezero prekrasne tirkizne boje što hipnotizira svojom ljepotom, a ujedno je i jedno od najdubljih i najjačih vrela u Hrvatskoj. U svom gornjem toku probija se kroz šumoviti kanjon, a jednim njegovim dijelom čini i državnu granicu sa Slovenijom. Gornji tok Kupe prozvan je Čudesnom dolinom leptira jer je na tom području registrirano preko 500 vrsta tih kukaca. Također je popularan kod ljubitelja adrenalina jer pruža brojne mogućnosti za za rafting i slične aktivnosti na rijeci.

Kanjon Kamačnik

Kamačnik je slikoviti kanjon istoimene rječice čije su brze vode na njegovom ušću u rijeku Dobru izrezbarile uzak i stjenovit prolaz, a prati ga i pješačka staza koja svojim visećim mostićima čini osobito lijep prizor. Mnoštvo pragova, slapova i mostića pravo je nadahnuće za sve posjetitelje.

Na ulazu u kanjon Kamačnik se nalazi bistro u kojem se mogu kušati mjesni specijaliteti uz prekrasan pogled na Kamačnik i rijeku Dobru.

Čogrljevo jezero

Uz rub crnogorične šume u podnožju brda smjestilo se Čogrljevo jezero, nastalo kad je prije stotinjak godina postavljena brana na Studeno vrelo, a pet izvora sjedinilo se i tako formiralo ovo jezero. Na samom jezeru nalazi se i slap Vede kojeg su nekad koristili mali mlin i pilana. Uz jezero postoji uređena staza pa je moguće uz laganu šetnju obići izvore i uživati u njihovoj ljepoti. Danas mlin i pilana više nisu u funkciji, ali pružaju zanimljiv prizor svakom posjetitelju.

Stara legenda kaže da je u vrijeme epidemije kolere mjesno stanovništvo uspjelo pobijediti tu bolest tako što je poslušalo ženu koja je sanjala kako treba piti vodu iz jezera i paliti iglice okolnih jela. Napravili su kako je rekla, a bolest je nestala.

Orlove stijene

Desetak kilometara od mjesta Vrbovsko nalazi se vidikovac "Orlove stijene" s kojeg se pruža prekrasan pogled na rijeku Kupu i sela u susjednoj Sloveniji. Orlove stijene uzdižu se na skoro 600m nadmorske visine, a do njih se može doći pješice, biciklističkom stazom ili automobilom.

vile, kuće za odmor, gorski kotar, hrvatska, vile, smještaj, najam, iznajmljivanje vile, kuće za odmor, gorski kotar, hrvatska, vile, smještaj, najam, iznajmljivanje vile, kuće za odmor, gorski kotar, hrvatska, vile, smještaj, najam, iznajmljivanje vile, kuće za odmor, gorski kotar, hrvatska, vile, smještaj, najam, iznajmljivanje

Zeleni vir, Vražji prolaz i špilja Muževa hišica

Izvor Zeleni Vir ime je dobio po zelenoj boji vode u jezercu koje nastaje u spilji iz koje izvire. Nad spiljom se nadvijaju 70 metara visoke stijene s kojih se dva planinska potoka obrušavaju u slap i stvaraju vodenu zavjesu što sa bogatom zelenom šumom u pozadini oduzima dah svojom ljepotom.

U blizini se nalazi uski kanjon strašnog imena Vražji prolaz. Nastao je tako što je u stijeni potok Jasle izdubio uzak prolaz, svega dva metra, što se pruža skoro kilometar u duljinu. Ovo mjesto zadivljujuće ljepote dostupno je pješacima budući da su nad kanjonom postavljeni mostići i stepenice pa ga je lako obići i uživati u pogledu

Na kraju obilaska nalazi se špilja Muževa hišica, još jedna atrakcija ovog zanimljivog kraja. Prema predaji u nju se sklonilo mjesno stanovništvo pred najezdom od Turaka. Ova prostrana špilja dugačka je dvjestotinjak metara i u njoj se nalazi jezerce čiji je stanovnik još jedna zanimljivost, neobična životinja zvana čovječja ribica.

Kontakt

 
Domus Vita - Villas & chalets rental
Goršeti 3B, Brod Moravice 52312, Hrvatska
+385 99 8436 988
info@domusvita.hr
www.domusvita.hr